Tuesday, 24 June 2014

Alfatihah..Arwah Mohd Hariz Fazuli



Something that i think that i shouldnt do,yet i think i need to.

As much as arwah dah xde,bukan dia boleh baca pun,tp i think it'd be proper for me to give my final tribute to arwah yang byk berjasa kat kin in this industry.

Mohd Aris Fazuli.a simple guy,funny,passionate on photography, a father to an only child,a loving husband, a great friend, and also a wonderful brother to me.

Kenal arwah masa i was feeling down n sakit masa tu say around 2 years back,from my geology mate Zul Kolamp yang buat photography gak..our first meet up tu actually was our first photography session kat subang,kat building lama,dgn kolamp,n abg zakir, n nur anis the makeup artiste.

we had 2 themes,satu gothic n another one is mcm colorful 'rhythm of life' nye kinda look. n i must say tht i was really impressed dgn the outcome with tht work sbb the edited gambar mmg cantik n anis did a good job too :)
my first ever photography shoot.

masa tu abg haris masih nampak mcm org yang garang n pendiam..but over the time we became closer n makin rapat mcm adik abg..






pictures taken by him,makeup by Nur Anis


So over the time missashkeen hanya nak buat photography dgn arwah je,sbb kje bagus n it's on jv term,meaning win-win situation,sbb abg haris yg byr studio n mua,ill not charge for the modelling sessions and dpt edited n the raw pictures for free.which is really helpful to me even now :)

behind the scene

Bukan x nk kje dgn org lain,ada gak photographers lain yg arwah kenalkan,n ada gak yg approach me to do sessions with them,n since then kin dpt kenal dgn ramai lagi great new friends in this industry,mcm kak zalina,kak nurul azlina, wak leh, syafiq adnan,amril,eman yahaya,deena, azhana, n talents gak mcm hani abdul, adelle, n ramai lagi :)

pictures by him,makeup by topex.

bukan sombong xnk buat shoot dgn org lain,but i foresee that the market in photography is saturated, n payment wise is not that good..murah bukan satu issue sbb even though i get paid quite high ( alhmdulillah) for tvc n mc etc, im still a newbie venturing in this line,so im charging quite low price gak but still,u knw...  byk lagi talent baru yg muda ( yup im old haha) cantik n ada better possibility for their career :)
my fav picture, makeup by Zalina Yaakob

So abg haris lah yang byk menjaga missashkeen,dari advising wht to do,how to pose,how to deal with other ppl n charge price,how to create portfolio etc

makeup by deena al attas

this is my corporate/wedding nye compcard n pamphlet. gambar taken by him n i treasure this until now.

N not only that,he protected me dari ditipu org, atau org2 yang nak amik kesempatan sbnrnye nak mnggatal etc..

(trust me,i hv other friends too in this line,n i hv seen byk cases n even proves tht new talents atau those desperate ppl do just to gain popularity.nude pictures,semi nude,funny deals,cheap deals,porn deals etc i knw.n seriously talents,if u think u hv done it.i hv seen ur pic.no i dont keep it.sendiri pk sendiri cover balik n sendiri lah rasa pe perlu dibuat k)

back to this story.

this arwah.is a sweet guy,n klaka gak.we fought a lot.sbb sometimes i dont quite agree to his editing,but bila gaduh kita mesti mcm perli2 n merajuk2 etc haha..tp mesti ok blk..

masa nak jumpe mmg limited,tp bila ada kesempatan mesti jumpe masa shoot etc.mesti abg haris yang jemput,n masa tgh mekap mesti dia dok mnyakat dgn photogs yang lain2 ( oh emann,if u read this,i think it's really stupid hal rumors tu saying ure this n that.haha. )
we were really happy that night,had a hearty laugh n sakat org :)

capix is another photg that joined us tht night.

diorg gave good advice on my first ever namecard :)

last we should meet masa new year tahun ni 2014, tp xsempat sbb ye lah new year kan..so mmg xdpt jumpe lah sampai tetibe kak nurul txted on fb saying arwah masuk hospital :(

rumah arwah jadi litar pintas masa tgh tido.n thts how the story goes.xsanggup nak crite but it's bad.in the end masa kat hosp arwah couldnt make it gak.

i tried to visit him twice.n mlm masa arwah dah xde,i rushed dari shoot mlm tu dalam dress pendek uniform kerja n pergi jugak tebal muka sbb nak tgk  jenazah kali terakhir nk dibawa ke perak.

masa tu mmg air mata..ya allah..isteri arwah lagi kuat dari kin.n kak lina ( isteri ) masih ingat kin walaupun x pernah jumpe,sebab arwah selalu cerita pasal kin gak apparently. syukur sgt masa tu semua kawan baik arwah dtg ramai2.

org baik memang akan dikenang sampai bila2.kalau x sebab arwah i wont be stronger now n discover myself more.kekadang mesti teringat arwah terus menangis even masa tgh kerja but i can do nothing to turn back the time kan.boleh doa n doa je semoga arwah tenang kat sana.

ramai yang terasa kehilangan arwah mohd haris fazuli.sebab memang arwah org yang baik n punya satu bakat yang SANGAT besar dlm industri ni. xlokek kongsi ilmu, xdendam dgn org..mungkin kekadang org salah anggap tp as human thts normal kan,but he is such a great wonderful man for accepting whtever being slashed on him.
selalu dpt raw pictures yg memang dahh cantik pun editing nya,,


arwah selalu anjurkan editing n photography classes, n im humbled nn honored to be chosen here for his marketing ads.

rasa cukuplah sampai sini.utk arwah,i know ure not reading this,but kin doa sangat abg haris tenang kat sana.terima kasihhh sgt sebab byk ajar kin pasal this life,this industry n byk lagi.

i have to say here,our life is very precious.plz appreciate whtever life has to offer, n be thankful that we are still alive. n love ur loved ones sbb u can never get that back.
Mohd Haris Fazuli.

Moga arwah Mohd Haris Fazuli ditempatkan di Jannah di kalangan org yang beriman. Al fatihah.
Bersemadilah dgn tenang.Amin

-MissAshkeen-