Wednesday, 1 January 2014

TVC : McDonald's Breakfast Wrap

2013 memang tahun yang sangat kurang MissAshkeen buat iklan..

Sebab bz n dah pindah ke kawasan baru yg memang jauh lah kalau nak turun KL. Xsemapat2 nak turun gi ke area castings melainkan bila otw,sampai merajuk agents2 TVC ( sorry )

Since MissAshkeen tengah kumpul material yg menarik nak tulis kat blog nih,then kali ni MissAshkeen dapat crite je lah jobs yang dibuat previously..

This time MissAshkeen diminta utk dtg casting Mcdonald pulak.Memang x sempat nak pergi sbnarnye,tapi tetibe last minute bila dah kat area Bangi rasa kena turun Kelana Jaya lak. So balik umah tukar baju and then kuar dari rumah kul 6.30 balik.

Sempat selfie dulu dgn natural makeup n officewear sebelum g casting hahahhaah

Sempat call agent ckp lambat sebab last call pukul 7.30,tp sebab sesat ikut highway Puchong n the production has moved to a new place so dtg dekat kul 8mlm.

And i was the last person to cast there, nasib baik the Casting Director xblk lagi n bagi chance casting :)

Alhmdulillah mlm tu gak my agent called n said that i was selected for the job :)

So this time the job is for Mcdonald's Breakfast Wrap,bukan main talent tp semua featured talent.

The other 2 talents r boys yg sgt cute,adik2 ni memang tgh blajar tp rajin buat job iklan.

Call time around 11am ( if i was not mistaken) kat Bangsar then we moved to KTM for my scene then last one kat Bangsar balik utk office scene.


McDonalds's Breakfast Wrap

Sikit je but yeah but selagi ada rezeki y not kan?:)

So far this is the 3rd time i did Mcdonald's TVC..dua utk colleague ( office) nye role and another one is a mom's role with 2 naughty sons,hehhehe..

This is the McDonald's Value Lunch nye iklan,


jadi minah busybody hahahahha

and for mom's role is the Mcdonals'd Opposite Agree,



Rasanye 3-3 iklan ni rupa MissAshkeen lain sikit,rambut panjang,berikat n rambut pendek..

Perasaan lepas buat iklan2 nih?:P Errr..no offence,memang suka makan McDonalds but bila dok repeat-repeat peat peat peat peat memang terbelahak gak hehehe,so diorg suruh jgn makan but muntah kan balik semua, ada paper bags crew pegang ( TQ crews,and the Food Designer, and the Director for understanding me LOL )
Bukan seketul dua tp berpuluh2 buat actions sama just to get the whole talents to synchronize doing a perfect shot!

Seronok buat iklan selain drpada gaji yang mewah for a day's job,dpt kawan baru,rasa produk baru dulu, and ull learn new things too!

People always asked me y do i always get Mother's role padahal nampak muda?Coincidence je ni Alhmdulillah, usia dah memang tua dah memang patut ada anak dah hahahaha

Tapi diorg selalu nak mak yang muda - muda around 20plus,so ok lah since diorg berkenan ( mesti justify pujuk MissAshkeen hahaha) then memang nmpknya dah rezeki lah kan.

Tak baik rezeki nak pilih-pilih,kita ni freelancer,pada MissAshkeen apa2 job pun boleh asal halal n tak merapu.

N bukan senang nak dipilih utk buat iklan sebab banyak agensi dan production house berusaha utk make it happen,last2 kita pulak yang xnk.Sedangkan rasanya ada berpuluh2,malah beratus2 talent kot berkejar utk dapatkan satu job yang sama.

Benda kalau dah ada agreement n professional then we really should return the gesture nicely,kan?

All i can say is,Alhmdulillah syukur rezeki Allah,xbanyak macam org lain tapi rezeki ni cukup lah,lagipun job sehari je.

Btw ramai tanya mcmmana nak hantar anak atau sendiri try utk register kat castings agency.Castings utk iklan lain dgn drama/film,MissAshkeen x pernah try berlakon drama,g casting bila org tertentu je ingat tp xterer hahahah..

Ada byk agensi kat KL ni memang nak sangat talents so memang patut lah g daftar kalau free and berminat ok :)

Kalau nak tanya plzz buzz me ok!

But yeah,In Sha Allah MisAshkeen akan try utk bagi tips2 mcmmana nak try castings,n how to play it safe.

Memang banyak gak org kena tipu dengan agency2 yang xpernah MissAshkeen dengar,what i meant was memang byk agency baru start naik,tp cara diorg process the talents fee n registrations tu dah obvious sgt scam.Lagi bila dapat payment,Nauzubillah x tau lah kesian sgt rasa..

Especially for parents if u wanna send ur kids for tryout,do knw ur rights ya.

MissAshkeen ni xde lah pandai mana pun,byk kali gak g castings tapi x dpt jobs gak,but ini semua experience setelah lebih dari 10 tahun buat job iklan yg byk tolong MissAshkeen masa tgh blajar dulu.

Buat jobs iklan ni byk ajar MissAshkeen PR and networks and how to handle rejections.Who says modelling are for Bimbos?Well no comment there but yeah,ive learned a good deal jugak dlm bidang nih.

N MissAshkeen pun dulu pernah bukak agency gak for talents,but sadly x lama sebab it's a tough world,so memang respect lah dgn agencies2 ni :)

This year 2014 MissAshkeen dah buat resolutions to try n upgrade whatever things that ive achieved in the past,to make things better,upgrade n restart blk kerja2 iklan n semua pending dreams.

So my agents ( all casting agencies) wait for me ya,this time akan rajin sikit datang casting walaupun jauh,hehehhe.

OK then, this is my post for today :)

Happy New Year!

-MissAshkeen-

P/S : Somebody told me that i cant be doing TVC forever sebab payment wont make u survive a living,but my answer is no-lah,apa nak risau,ada rezeki adalah,kan? Trust me ada je model n partimer yang jadi kaya sebab buat iklan n other job kecil2..key word is usaha..In Sha Allah

And to me if ada rezeki smpai MissAshkeen tua betul pastu dapat jadi nenek lak dlm iklan,ok je hahahha. Dari anak dara smpai ke tua eh,nanti kat YouTube MissAshkeen penuh je iklan rupa macam2 hehehe..